viernes, 20 de marzo de 2009

La importància de les xarxes socials avui


Són molts els pares que afirmen conèixer el significats d'algunes de les paraules més utilitzades pels seus fills, com ara 'tuenti', 'myspace', 'live spaces' o o 'facebook'. No obstant això, quan se'ls pregunta pel seu significat es limiten a respondre de forma vaga que "és alguna cosa relacionada amb Internet". Tots aquests termes fan referència a noms de xarxes socials molt populars i en les quals els joves participen de forma activa. Aquesta pràctica reflecteix el canvi d'hàbits que han experimentat els adolescents els últims anys: ja no es barallen per veure la televisió al saló, discuteixen per la pantalla de l'ordinador i, si pot ser, en la intimitat de la seua habitació. Amb el telèfon es dóna el mateix patró: ja no es pot dir que els joves passen les tardes enganxats a l'aparell, sinó que controlen la comunicació amb totes les seues amistats a través d'Internet i mitjançant determinats serveis coneguts com a xarxes socials.
El primer objectiu de l'adolescent quan entra en un d'aquests serveis i s'hi inscriu és conformar la seua pàgina personal i crear així la seua identitat virtual. En aquesta pàgina penjarà fotografies amb la seua imatge i amb la dels seus amics, inclourà els vídeos que li agraden, els enllaços als seus llocs de la xarxa favorits, les cançons que més escolta i explicarà les seues experiències i pensaments. A partir d'aquí, es trobarà amb amics virtuals amb qui interactuarà i ampliarà el seu espectre comunicatiu.
A més, aquests serveis tenen un control estricte de la privacitat i dels continguts que s'hi publiquen per evitar que s'hi exposen missatges perniciosos o que vulneren els drets del menor. Els límits d'edat, els botons d'avís de continguts molests i les clàusules de responsabilitat hi són freqüents.
Generalment, la influència de les xarxes en els seus usuaris és molt positiva. En primer lloc, perquè els familiaritza d'una manera lúdica amb unes tecnologies que seran en uns anys les seues eines laborals principals.
Webs consultades:

No hay comentarios: